Ulei de argan
Arborele argan (tree ardjan, woodtree) apartine familiei Sapotaceae si este un arbust sau copac spontan crescand lent (in functie de varsta). Pentru extractia uleiului se folosesc de obicei fructele cazute, perioada de recoltare fiind din iunie pana in septembrie. O alta forma de recoltare este deosebit de dificila deoarece lemnul fragil al copacului nu poate fi zdruncinat iar recoltarea manuala este ingreunata de spinii arborelui. Semintele contin aproximativ 30% – 55% ulei gras.
Ingrediente INCI: ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL
Recomandari, aplicatii:
Cel mai frecvent, acest ulei de argan se utilizeaza in tratamentele cosmetice (uz extern). El este benefic pentru par (il hraneste daca e uscat, ii ofera stralucire si volum, il protejeaza impotriva razelor UV), scalp (hidrateaza, elimina mancarimile), ten (catifeleaza, ofera stralucire). Totodata acest ulei de argan este bun pentru corp (hidrateaza in profunzime, reduce aparitia celulitei, potrivit in caz de arsuri solare, potrivit pentru un bronz mai uniform si mai durabil).
Acest ulei de argan este un antioxidant puternic, amelioreaza simptomele dureroase asociate cu artrita si reumatismul, imbunatateste digestia si grabeste procesul de ardere al grasimilor. Totodata acest ulei de argan reduce nivelul de colesterol din organism si intareste sistemul imunitar, hraneste si hidrateaza pielea, reface bariera hidrolipidica, combate imbatranirea cutanata si contribuie la reducerea celulitei.
Proprietetile uleiului de argan:
Acest ulei de argan contine in principal acizi grasi, dintre care in proportie mai mare enumeram: acidul oleic, acidul alfa-linoleic, acidul palmitic, acidul stearidonic, acidul linoleic si acidul miristic. Se spune ca acest ulei de argan are printre cele mai mari concentratii de vitamina E dintre toate alimentele existente. De tip oleo-linoleic, acest ulei de argan contine acizi grasi nesaturati (Omega 3, Omega 6 si Omega 9), asemenea uleiului de masline. Insa, fata de acesta din urma, acest ulei de argan este mai bogat in acid linoleic si in tocoferoli (varietati de vitamina E), substante cu efect antioxidant puternic, care elimina radicalii liberi si neutralizeaza procesul de oxidare celulara.
Mod de utilizare:
In alimentatie (uz intern), acest ulei de argan poate fi utilizat in salate, intins pe paine, sau poate fi intrebuintat la peste, cartofi, supe si chiar la deserturi. Totodata acest ulei de argan este recomandat ar fi ca el sa se adauge in mancare dupa incheierea procesului termic, pentru a-si pastra toate beneficiile.
Mod de pastrare: La loc uscat si racoros, ferit de lumina directa.
Metoda de obtinere pentru ulei de argan: prin presarea la rece a semintelor, procedeu minutios deoarece un kilogram de seminte se preseaza in aproximativ opt ore, iar 3 litri de ulei se obtin din 100 de kilograme de seminte, motiv pentru care uleiul de argan este considerat „aurul desertului”.
Calitate: produs alimentar natural si certificat organic.
Proprietati organoleptice pentru ulei de argan: acesta se caracterizeaza printr-o culoare aurie, asemanatoare cu cea a mierii.
Descriere olfactiva pentru ulei de argan: acesta are un miros foarte fin si placut, de sambure.
Date de siguranta si precautii in utilizare: Persoanele alergice la oleaginoase să consulte un medic inainte de utilizarea uleiului.
Avertisment: Toate indicatiile, proprietatile si modul de utilizare ale produselor prezentate pe site-ul SanaBio se bazeaza pe literatura de specialitate disponibila in carti, publicatii stiintifice, website-uri de referinta in fitoterapie si aromaterapie si, nu in ultimul rand, pe documentatia primita de la producator sau furnizor. Aceste informatii generale sunt oferite strict ca titlu informativ si nu constituie sub nici o forma informatii medicale, deci nu pot angaja responsabilitatea noastra. Nu sfatuim utilizarea produsului strict in scop medical fara a consulta un medic.
Florin Amariei –
Un ulei cu adevarat pur de cea mai inalta calitate. Calitate bio, presat la rece, recomand!