Uleiuri Esentiale
Uleiurile esentiale au atat efecte locale, cat si sistemice (adica asupra intregului organism), reprezinta una dintre cele mai eficiente solutii de tratament naturist.
Plantele elaboreaza uleiuri esentiale cu scopul de a se feri de boli, de a indeparta daunatorii sau pentru a atrage insectele care ajuta plantele in procesul de polenizare.
Un ulei esential este un lichid hidrofob concentrat continand compusi volatili de aroma din plante. Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri eterice sau pur si simplu ca „ulei de” planta din care au fost extrase, cum ar fi uleiul de cuisoare. Un ulei este „esential”, in sensul ca acesta poarta un miros distinctiv, sau esenta plantei.


Proprietati
Aroma lor influenteaza totul de la starea psihica la durata de viata, acest fapt datorandu-se insusi mecanismului de functionare al mirosului.
Uleiurile esentiale se gasesc in diferite parti ale plantei precum:
- in flori, în cazul levanticii
- in intreaga planta, acesta este cazul eucaliptului
- in lemn, exemplu: santal
- in coaja fructelor, indeosebi la citrice: lamaie, portocala, bergamota
- in rasina produsa de arbore: tamaia
- in radacina, vetiverul
In tesutul vegetativ, uleiurile esentiale se gasesc in celulele sferice sau in diferitele canale si cavitati ale parenchimului; iar in flori se gasesc in glandele odorifere. (*Wiki)