Uleiuri vegetale
Uleiurile vegetale sunt benefice pentru organism. Bogate in acizi grasi esentiali, ele mentin echilibrul organismului si ii confera nutrimentele de care are nevoie. Folosite la gatit sau la salatele usoare, dau gust alimentelor si ajuta la mentinerea sanatatii organismului. Uleiurile vegetale sau grasimile vegetale sunt uleiuri extrase din seminte sau, mai rar, din alte parti ale fructelor. La fel ca grasimile animale, grasimile vegetale sunt amestecuri de trigliceride. Uleiul de soia, uleiul de rapita si untul de cacao sunt exemple de grasimi din seminte.
Uleiurile vegetale sunt bune in bucatarie, excelente pentru condimentarea salatalor, sau pentru coacere.
Uleiul de masline, uleiul de palmier si uleiul de tarate de orez sunt exemple de grasimi din alte parti ale fructelor. In uz obisnuit, uleiul vegetal se poate referi exclusiv la grasimile vegetale care sunt lichide la temperatura camerei. Uleiurile vegetale sunt de obicei comestibile. Uleiurile necomestibile derivate in principal din petrol sunt denumite uleiuri minerale.
